Kayıp Bagaj Tazminatı Nasıl Alınır?
Anasayfa Kayıp Bagaj Tazminatı Nasıl Alınır?

Kayıp Bagaj Tazminatı Nasıl Alınır?

Siz de dönen bagaj konveyörünün başında tedirgin bakışlarla bekleyenlerden misiniz? Merak etmeyin hemen hemen her uçak yolcusu bu kaygıyı taşıyor. Kayıp veya hasarlı bagaj korkusuyla yaşamanıza gerke yok, yalnızca gereken önlemleri almanız, sahip olduğunuz hakları ve böyle bir durumla karşılaştığınızda nereye başvuracağınızı bilmeniz gerekiyor. Tüm yolcular bagajlarını alıp giderken, sizinki çıkmayınca, telaşla durumunuzu anlatacak, yardımcı olacak merci ararsınız. Ama bu konuda yalnız değilsiniz.

İstatistikler ne diyor?

2017 yılında, dünya genelinde üç milyardan fazla yolcu, hava yolu ulaşımını kullandı ve bunlardan yaklaşık yirmi beş milyonu kayıp veya geciken bagaj olarak istatistiklere geçti. Bunların %97'si kısa sürede, kalanın %85'i ise bir ay içerisinde teslim edildi. Bazı bagajların bulunamamasına karşın, kayıp oranları, havayolu trafiğişnin artışına ters orantılı olarak azalıyor. Kayıp bagaj meselesi ise en çok, yoğun hava trafiğine sahip Amerika Birleşik Devletleri'nde tartışılıyor.

İç Hatlarda 6, Dış Hatlarda 12 Saat

Amerika Birleşik Devletleri'nde, iç hatlarda 6, dış hatlarda ise 12 saat içerisinde teslim edilemeyen bagajların şirketler tarafından tazmin edilmesi isteniyor. Havayolu firmaları bu durumdan hoşnut olmasa da, kayıp veya geç teslim edilen bagaj konusunda yolcuları memnun edecek adımların atılmasına ön ayak olabilir. Öyle ki, kargoya teslim edilen bagajlardan yalnızca ABD havayollarının yılda üç milyar dolar gelir elde ettiği ifade edilerek, yaklaşık bir yıl içerisinde sonuç vermesi düşünülüyor.

Bagaj hakları nelerdir?

Havacılık sektörünün büyük oranda kurallarını belirleyen IATA Anlaşması hükümleri ile Varşova ve Montreal Konvansiyonu, yolcu ve bagaj haklarının çerçevesini çiziyor. Türkiye'de de tüm havayolu şirketlerini bağlayan  bu kurallara göre yolcuların kayıp veya hasarlı bagaj hakları şöyle:

Kiloya göre ödeme yapılır

Varşova Konvansiyonu'na göre; hasarlı, kayıp veya gecikmeli bagaj halinde, söz konusu zarara göre kilogram başına 250 Poincare Franc (ortalama 20 USD) ve kayıtsız bagaj için toplam 5.000 Poincare Franc (ortalama 400 SUD) ile sınırlı. Şayet havayolu şirketinin kasti olarak zarar verme veya ihmal durumu ispatlanırsa, bu limitler uygulanmıyor.

Yine aynı şekilde, Montreal Konvansiyonu'na göre; hasarlı, kayıp veya gecikmeli bagaj halinde havayolu şirketinin sorumluluğu ortalama 1250 Euro ile sınırlı. Daha fazla tazminat talep etme şansınız mahkemeye başvurduğunuzda da değişmiyor, zira bilet alırken kuralları kabul etmiş oluyorsunuz.

Hasarlı bagajı bildirin

Eğer bagajınız hasar görmüşse, teslim alınışından itibaren en geç yedi gün içerisinde; gecikme halinde ise, teslime hazır bulundurulduğu tarihten itibaren yirmi bir gün içerisinde söz konusu havayolu firmasına yazılı ihbarda bulunmanız gerekiyor. Bileti aldığınız ve seyahati sonlandırdığınız firmaların farklı olması veya bileti aldığınız firmayla yolculuk yapanın farklı olması durumuna, tazminat talebinizi her iki havayolu firmasına da yapabilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken nokta şu: Bilet üzerinde adı veya uçuş kodu verilen havayolu, sözleşme akdedilen havayoludur. Şayet bagajdaki hasar, anında fark edilebilecek türden ise, terminali terk etmeden önce başvuru gerekli.

Bağlantılı uçuşlarda sorumluluk kimde?
 

Birden çok havayolu firmasıyla yapılan uçuşlarda en önemli taşıyıcı olarak bilinen firmanın bagaj hakkı kuralları geçerlidir. Bu taşıyıcı firma, seyahatte en önemli veya uzun uçuş seferi yapan havayoluna göre belirleniyor. Uluslararası kurallara göre, ilk beş günde kayıp bagajın araştırılması için ilk olarak söz konusu havayolu firmasının kayıp eşya birimi, sonrasında ise bir üstündeki birim devreye giriyor. Bir ay içinde bulunamayan kayıp bagaj için tazminat işlemi devreye alınıyor.

Geciken bagaj ödemesi var

Haklarınızı bilmeniz her bakımdan önemli zira pek çok yolcu halen bu durumdan haberdar değil. Bagajınızı geç teslim aldıysanız, teslim süresince yaptığınız harcamalara dair belgelerle birlikte söz konusu havayolu firmasına bizzat ya da yazılı olarak başvuru yapmanız halinde bedelini almanız mümkün. Bunun gerçekleşebilmesi için bagajı teslim aldığınız tarihten itibaren yirmi bir gün içerisinde işlem yapmanız gerekiyor.

Kayıp bagaj söz konusuysa

Kayıp bagaj söz konusu olduğunda ve her şeye rağmen bulunamadığı durumlarda, tazminat davası açabilirsiniz. Yolculuğun sonlandığı, yani bagajınızı teslim almanız gereken tarihten itibaren iki yıl içerinde dava açma hakkınız bulunuyor.
 

3 Nisan 2019 Çarşamba 17:02:47

İletişimclose

Uçak Bileti satın almak ve rezervasyon işlemleri yapmak için 7/24 müşteri temsilcilerinize web sitemizdeki telefonlardan ulaşabilirsiniz.